top of page

6300 km horami Európy - výbava

Aktualizováno: 2. 4. 2023



Nepatríme medzi tých, čo by venovali príliš veľa času písaniu o výbave. Nemôžeme však poprieť, že bez dobre vyskladaného batohu by sme sa nikdy nedostali tak ďaleko. Výbava na našej túre naprieč horami Európy bola evolúciou toho, čo sme si zabalili na naše predošlé výpravy. Vzhľadom na množiace sa otázky, ktoré na túto tému dostávame, si v tomto článku podrobne rozoberieme, čo sa nám osvedčilo a ako vyzerá celková organizácia našich batohov.

Dôležitá poznámka - niektoré z vecí nám poskytol náš hlavný partner obchod Nalehko a výrobca Cumulus v rámci spolupráce. Súčasťou spolupráce je aj úprimné hodnotenie prevzatej výbavy. Nedovolili by sme si odporúčať nič, čo by nám nefungovalo.


Ak sa vám nechce čítať a postačuje vám jednoduchý zoznam, nájdete ho v aplikácii Lighterpack


Balenie


Batohy

Anna s modelom Gossamer Gear Mariposa chodí bez prestávky už od nášho Patagónskeho treku. Ak chcete pohodlný a ľahký batoh, nemusíte hľadať ďalej. Nevýhodou je neexistujúca vode odolnosť a materiál menej odolný mechanickému poškodeniu. Ale zatiaľ sa nám ho nikdy nepodarilo poškodiť tak, aby sa to nedalo zvládnuť s ihlou a niťou.

Vlastnú Mariposu som za Rebelt Stream 45 vymenil z viacerých dôvodov. Chcel som podporiť domácu ručnú výrobu a získať ľahší a vode odolný batoh. Rebelt je síce drahší, ale takmer nezničiteľný, s dobrým servisom v prípade poškodenia. Subjektívne je o čosi menej pohodlný pri väčšej záťaži, ale stvorený bol na ultralight turistiku a pri nej funguje bezproblémovo.

Predné brašne

Asi žiaden kus výbavy vo vás nevyvoláva toľko otázok ako predné brašne Ortlieb Accessory Pack. Je to pre nás najlepší spôsob, ako mať fotoaparát stále po ruke a pritom v bezpečí. Brašne sú úplne vodotesné a výborne vyvažujú váhu batohu. Jeho nosenie je tak oveľa pohodlnejšie. Nevýhodou je zvýšené potenie v teple.

Organizácia

Tvar úložných vreciek SMD Pack Pods dokonale kopíruje vnútro batohu a všetko je rýchlo dostupné, aj keď je to na samotnom dne. Navyše sú čiastočne vode odolné, tvoria tak poslednú bariéru pred prienikom vlhkosti k samotnej výbave (ochrany nikdy nie je dosť). Naša organizácia vyzerá takto približne takto: (foto)

Ochrana pred vodou

Nie je nič horšie ako navlhnutý spacák alebo teplé oblečenie. Veci preto chránime nepremokavou vložkou Sea to Summit Ultra-Sil Nano Dry Bag vo verzii 35 litrov. V silnom daždi používame aj obaly na batoh od firmy Jurek. Len nedávno sme objavili aj kúzlo turistických dáždnikov, ktoré ochránia nie len telo, ale čiastočne aj batoh.

Doplnky

Jeden malý Dry Bag (4 litre) používame ako smetný kôš. Odpadá tak nutnosť stále myslieť na to, aby sme so sebou mali stále nejaký sáčok či igelitku.


Spanie


Spacáky, vložky

Firma Cumulus bola partnerom nášho európskeho prechodu, ich spacáky však používame už od našich turistických začiatkov. Kvalitatívne, funkciami aj vychytávkami sa za ten čas vyšplhali na samotnú špičku v obore. Milujeme možnosť vytvorenia spacáku na mieru, ktorú sme využili aj tentokrát. Aké boli nami využívané spacáky? Základ - Cumulus Xlite 400, perie doplnené na 530 gramov a ošetrené hydrofóbnou vrstvou, vonkajší materiál Pertex Quantum Pro a plný zips o šírke 5 mm. U tejto konfigurácie zostaneme pravdepodobne ešte veľmi dlho, keďže jej nemáme absolútne čo vytknúť.

Anna je trochu zimomrivá a tak má navyše ešte tepelnú vložku Cumulus Thermal Liner, ktorá elegantne rieši naše rozdielne potreby, čo sa tepelného komfortu týka.

Stan

Našim príbytkom na cestách je už od prechodu Islandu stan Tarptent Stratospire Li. Bohužiaľ je tento model mimoriadne ťažké zohnať mimo USA. Jedná sa o stan, ktorý sa stavia na turistických paličkách a je vyrobený z tkaniny Dyneema. Je jeden z mála stanov tejto konštrukcie, ktorý je plne dvojplášťový. Využívame verziu s vnútrom z nylonu, ktorý sa osvedčil ako vo veternom počasí Islandu, tak na jar a na jeseň vo vyšších horách.

Karimatky

Karimatky sme si nechali na záver. Našou najlepšou karimatkou doteraz je desať rokov starý Thermarest Neoair XLite. Novšie modely od Thermarestu sa nám pomerne rýchlo rozpadli a po sériách reklamácií sme sa rozhodli pre zmenu. Počas prechodu Európy sme sa rozhodli vyskúšať karimatky od Sea to Summit, ktorých životnosť je zdá sa obmedzená na približne dva mesiace aktívneho používania. Všetky štyri karimatky sa nám po tomto čase začali trhať v oblasti kruhových spojov. Ich životnosť by mohlo predĺžiť zalepenie týchto spojov hneď na začiatku, karimatky sú inak veľmi pohodlné, ale nemôžeme sa na ne spoľahnúť pri dlhších cestách mimo civilizáciu. Rada na záver? Kúpili by sme si novinku od Thermarestu, spoľahli sa na ich záruku a perfektný servis a pred dlhším výletom testovali a testovali, kým by sme nenarazili na bezchybný kus. A úplne najlepšie je, ak sa dokážete vyspať na penovej karimatke. My sme si to vyskúšali a bohužiaľ je to nad naše sily.


Oblečenie a topánky


Základná vrstva

V základnej vrstve preferujeme veci z vlny merino. Menej zapácha, dobre dýcha a odvádza vlhkosť. Tu padla voľba na spodnú bielizeň od firmy Icebreaker, ktorú neskôr nahradilo prádlo od firmy Rab a tričká Tri-ko od Nalehko.

Legíny Rab Flux Tights si Anna zamilovala na prvé vyskúšanie. Syntetický materiál schne rýchlejšie ako vlna a je robustnejší. Napriek tomu dobre odoláva zápachom.

Ľahké kraťasy Rab Talus Short sú bezchybné v horách, no v meste mi v nich chýba aspoň jedno normálne vrecko. Preferujem však tenký materiál a menšiu váhu pred robustnejšími modelmi s vreckami.

Keďže väčšinu času trávim v kraťasoch, mám v batohu aj dlhé merino spodky Rab Forge v prípade skutočne mrazivého počasia. Ak počítate s chladným počasím po dlhú dobu, je lepšie zobrať klasické legíny či rovno nohavice, ktoré vydržia aj nepretržité používanie po dlhšiu dobu.

Teplá vrstva

Túto vrstvu môžeme rozdeliť na dve.


Prvou je flísová mikina, ktorú využívame najmä na chôdzu v chladnejších podmienkach. Anna už niekoľko rokov využíva Icebreaker Helliers LS Crewe z merino vlny, ja som si obľúbil mikiny od Appalachian Gear Company z alpaka vlny. Alpaka je neuveriteľne príjemná na dotyk a teplá, no vydrží o čosi menej než Annin Icebreaker.

Druhou vrstvou sú páperové bundy, ktoré využívame vo veľmi chladných dňoch a večer v stane. Vybrali sme si modely od Cumulusu s hydrofóbnym perím. Anna od Islandu používa Cumulus Incredilite Endurance, ja som si na prechod Európy vybral Cumulus Inverse Jacket. Obe fungovali perfektne.



Nepremokavá vrstva

U búnd sme tentokrát stavili na osvedčené materiály Pertex Shield+ a v Anninom prípade Gore-Tex Paclite Plus. Na trekovanie v Európskych podmienkach sú ako stvorené a ušetria nejaký gram v batohu. Ja som si vybral model Nalehko Etalon. V dobe nákupu ešte neexistovala dámska verzia, a tak sme pre Annu siahli po Rab Meridian Jacket.

Namiesto nohavíc už roky využívame nepremokavé sukne. V porovnaní s nohavicami je ich obliekanie otázkou pár sekúnd a neparíme sa v nich. Poskytujú pri tom dostatočnú ochranu aj vo veľmi zlých podmienkach. Spoločne s nepremokavými rukavicami to jediný kus oblečenia, ktorý sme si vyrobili sami, keďže sme na trhu nenašli dobrú alternatívu.

Dôležitou súčasťou ochrany pred chladom a mokrom sú nepremokavé ponožky Dexshell Ultra Thin. Dokážu udržať nohy v suchu niekoľko hodín, ale aj keď premoknú je v nich neporovnateľne teplejšie ako v normálnych ponožkách. Skvele poslúžili aj v snehovej fujavici na hrebeni Pyrenejí. Nevýhodou je dlhé sušenie.


Po prvýkrát sme si na turistiku zobrali aj dáždniky v podobe modelu od Gossamer Gear a odteraz budú pevnou súčasťou našej výbavy. Ochránia nie len pred dažďom, ale aj silným slnkom.

Topánky

Náš skromný názor je, že model Altra Lone Peak 6 je najpohodlnejším modelom tenisiek na trhu. Zdá sa, že Altra konečne našla recept na dostatočnú výdrž. Bez väčších problémov sme v nich prešli 1300 a viac kilometrov (najviac 1600). Dúfame, že novinka v podobe v poradí siedmeho modelu si udržala všetky dobré vlastnosti, aj keď konštrukčne sa od šiesteho modelu značne líši.

Dlho sme hľadali dobré a ľahké návleky. Náhodou sme narazili od ručnú poľskú výrobu od firmy Stup-tut. Jeden pár prežil celú európsku výpravu a odniesol si len zopár väčších škrabancov. Aj takéto ľahké návleky významne predlžujú životnosť tenisiek a ponožiek tým, že dovnútra nepúšťajú piesok a kamienky a taktiež sa pri ich používaní nerozväzujú šnúrky.

Ponožky

Asi najodolnejšie ponožky na svete! :) Aj vás prekvapilo, že sme pri chodení predrali len 4 páry. Tento rok sme siahli po Bridgedale Ultra Light T2 a sme viac ako spokojní.

Paličky

Paličky Black Diamond Z Distance Carbon používame už roky a iné nechceme. Sú ľahké a mimoriadne pevné. Na dlhších trasách máme so sebou niekoľko náhradných hrotov, ktoré sa dajú jednoducho vymeniť po ponorení do vracej vody. Slabým miestom sú taktiež popruhy, ktoré sa trhajú približne po tisíc kilometroch a treba to mať na pamäti. S posledným párom týchto paličiek sme nachodili presne 10 000 kilometrov.


Varenie, voda, hygiena


Varič, nádoby

Na našich trasách nie sme veľkí kuchári a naše varenie sa obmedzuje na jedlá, pri ktorých stačí ohrievať vodu. Z toho dôvodu nám bohato stačí plynová kartuša s ľahkým varičom. Tento rok sme vymenili náš dosluhujúci MSR Pocket Rocket za verziu Deluxe a sme veľmi spokojní. Aby vám piezo zapaľovanie fungovalo, je potreba držať varič na suchom mieste. Rovnako spokojní sme s titánovým hrncom od firmy Evernew. Pre spoločné potreby využívame väčší hrniec o objeme 1,3 litru a je to tak akurát. Viac kuskus už naraz vážne nezjeme.

Skladací pohár Sea to Summit Mug je výborný nie je len na čaj či kávu, ale aj ako mierka pri varení kuskusu, šošovice, vločiek… Je to jeden z mála kúskov výbavy, ktorý so mnou prešiel každý meter od SNPéčky.

Voda

Vodu sa snažíme filtrovať prakticky všade. Jeden nikdy nevie, čo v potoku môže ležať za rohom. Tentokrát sme na to zvolili nový filter od firmy Platypus. Funkciou sa rovná predtým používanému Sawyer Squeeze, no veľkým plusom je pre nás možnosť využívať fľaše od Platypusu. Sú ľahké a hlavne vydržia neskutočne veľa! Litrová je ideálna na pitie, v batohoch nosíme ďalšiu dvojlitrovú na prípadné zásoby vody a aj na filtráciu. Nevýhodou filtru Platypus proti Sawyer Squeeze je výrazne obmedzená životnosť.

Hygiena

Obaja máme svoj vlastný uterák a spoločnú lopatku na kopanie dier v prípade veľkej potreby.

Anne pomáhajú na trase aj tieto veci:

Menštruačný kalíšok - počas menštruácie stačí mať pri sebe fľašu s vodou na opláchnutie po vyprázdnení. Užitočné je aj biologicky odbúrateľné plátkové mydlo od Sea To Summit. Je však dôležité dôkladne ho držať mimo vlhkosti.

Kula Cloth - látková utierka po čúraní, ktorú je po použití možné zavesiť na batoh, kde rýchlo uschne. Antibakteriálna vrstva zabraňuje zápachu. Samozrejme raz za pár dní je ju vhodné oprať. Omnoho ekologickejšie a praktickejšie riešenie, ako pohadzovať na každom kroku vreckovky alebo ich po použití brať so sebou.


Elektronika


Nabíjanie

Ďalšia z veľmi často kladených otázok. Pre naše potreby máme obaja jednu 20 tisíc mAh power banku. Model 4Smarts Enterprise nevyniká najnižšou váhou, no má nevídanú rýchlosť nabíjania. Pri použití správnej nabíjačky je powerbanka nabitá za niečo málo vyše hodiny. Na doplnenie energie tak netreba rezervovať noc v hoteli, ale stačí posedenie na káve či obede. Bohužiaľ sa zdá, že tieto powerbanky sa už nedajú zakúpiť. Podobné modely sme našli u firmy Baseus. 65W dobíjanie powerbanku nabije za 2 hodiny.

Ak chceme nabíjať plnou rýchlosťou, potrebujeme aj výkonnú nabíjačku s viacerými portami. Používame model od Alzy (naposledy sme využívali túto, teraz je v ponuke aj 200W verzia). Minimálny požadovaný výkon je pre nás 100W a chceme minimálne 2 USB-C porty a jeden klasický USB port. Nutnosťou sú aj dobré káble, ktoré podporujú želaný výkon. Tu opäť vsádzame na značku Alza. Káble sú o čosi tuhšie, preto sa pri nadmernom ohybe po dlhý čas dajú zničiť. Je to niečo, na čo je potreba pri uskladnení v batohu myslieť.

Čelovka

Radi začíname pred východom slnka a končíme po jeho západe. Preto je pre nás veľmi dôležitá dobrá čelovka. Využívame model Nitecore NU25, no určite plánujeme výmenu za nový model hlavne kvôli príchodu USB-C konektoru.

GPS/PLB

Od Patagónie využívame dedikovanú turistickú GPS Garmin GPSMAP 66i. Výhody oproti smartfónom sú pre nás nenahraditeľné. Aj pri plnom celodennom zaťažení je výdrž batérie 3 dni, zatiaľ čo telefón by sme museli nabíjať hneď prvý deň. Veľmi kvalitný záznam trasy. A hlavne je navigácia nezastupiteľná v zlom počasí, kedy telefóny ľahko zlyhávajú.

Veľmi dôležité sú pre nás aj bezpečnostné funkcie. Vďaka satelitnému pripojeniu si vieme kdekoľvek stiahnuť predpoveď počasia aj privolať pomoc.

GPS nosím na ramennom popruhu ja. Ak by som niekam spadol a Anna sa ku mne nemohla dostať, má svoje vlastné PLB (Personálny lokátor), ktorým vie taktiež privolať pomoc. Využívame model ACR ResQLink.

Fotovýbava

Na fotografie som využíval Fuji XT-4 s objektívom Fuji XF 16-50 f2.8. Fotografovanie je moja vášeň aj úchylka a nedokážem si predstaviť absolvovať takúto túru len s telefónom ako hlavným fotoaparátom. To samozrejme nemusí platiť pre všetkých. Na zálohu dát sme využívali micro SD kartu v telefóne a pevný disk WD My Passport Wireless SSD 2TB. Ak máte v úmysle robiť video, Gopro či podobná kamera je perfektným doplnkom. A to aj v prípade, ak chcete väčšinou točiť fotoaparátom. Na úpravy aj zálohy fotografií využívam telefón.


Dúfam, že vám článok pomohol a v prípade akýchkoľvek otázok sme v komentároch pripravení zodpovedať každú otázku. V neposlednom rade by sme chceli ešte raz poďakovať hlavnému parterovi projektu Nalehko a taktiež firme Cumulus, bez pomoci ktorých by bol výber výbavy omnoho náročnejší. ĎAKUJEME!


blog

bottom of page