top of page

3000 km pešo naprieč Patagóniou - 0. časť, Úvod

Aktualizováno: 19. 2. 2023



Greater Patagonian Trail, v skratke GPT, je diaľková turistická trasa vedúca z hlavného mesta Čile – Santiaga do mesta El Chaltén v Argentíne. Je dlhá 3000 kilometrov a väčšinou sa drží hranice oboch štátov a niekoľkokrát ju prekračuje. Na viacerých miestach sa však trail rozvetvuje do mnohých bočných, či prieskumných trás a vytvára tak hustú sieť, ktorá má dokopy cez 16 000 kilometrov. Samotný trail je rozmanitou zmesou chodníkov vytvorených kovbojmi, už nevyužívaných ciest a turistických chodníkov. Len niekoľko z nich, v turisticky obľúbených oblastiach, ako Cerro Castillo alebo El Chaltén je označených značkami. Nie je výnimočné kráčať desiatky kilometrov naprieč otvorenou krajinou bez jediného náznaku chodníku, alebo sa prebíjať hustou džungľou kde 3 kilometre za deň je považované za skvelé tempo.



GPT je neoficiálna trasa, vytvorená outdoorovým nadšencom Janom Dudeckom. Jej prvý návrh tvoril 12 rokov a teraz mu s mapovaním jednotlivých sekcií pomocou GPS pomáha aj komunita hikerov. Prejsť a zaznamenať trasu sedlom či hrebeňom, kam noha turistu zatiaľ nevstúpila? Nie je veľa diaľkových trás, ktoré vám to môžu ponúknuť. Projekt voľne nadväzuje na „Sendero de Chille“ – plánovanú a nikdy nedokončenú 9000 kilometrov dlhú trasu, ktorá mala prebiehať naprieč celým Čile, ale nikdy z nej nevzniklo viac ako pár jednotlivých úsekov.



Prečo sme si s Annou, mojou manželkou, vybrali práve túto trasu? Asi sme chceli opäť zažiť niečo divoké. Možno sme len chceli skúsiť niečo, čo sa zatiaľ nikomu nepodarilo. A možno len kvôli tomu, že tam je. Pridajte sa ku nám na (takmer) 3000 kilometrov pešo naprieč juhoamerickými Andami. Seriál bude rozdelený na 12 hlavných častí, ktoré budem zverejňovať pravidelne každý týždeň a nájdete ich tu, na mojom blogu alebo Facebooku. Pridajte sa k nám na prechod cez púšť, okolo vulkánov a ľadovcov aj cez nepriechodný prales!



blog

bottom of page