top of page

Diaľkové trasy Islandu: Laugavegur a Fimmvörðuháls

Aktualizováno: 22. 1. 2022

Aj po tom, čo som už nachodil po svete viac ako 7000 kilometrov má u mňa Laugavegur trail na Islande špeciálne miesto. Doteraz je to jeden z mojich najsurreálnejších turistických zážitkov vôbec. Je dosť možné, že je to vôbec najkrajších 55 kilometrov, aké je na tejto planéte možné prejsť. Trek je navyše možné ľahko rozšíriť o ďalších 25 kilometrov cez sedlo Fimmvorduhals alebo o ďalšie bočné traili v okolí trasy.

Zaujíma vás ako a kedy sa na trasu vybrať a na čo všetko sa pripraviť? Čítajte ďalej. Ak nie, preskočte rovno do galérie.




Laugavegur v skratke


· Dĺžka: 55km

· Časová náročnosť: 3-4 dni

· Začiatok/koniec: Landmannalaugar/Thorsmork

· Sezóna: koniec júna – až september (závisí od snehovej pokrývky)


Laugavegur je jednou z najpopulárnejších turistických trás na Islande a pravdepodobne aj na svete. Trek si to vyslúžil najmä krajinou, ktorá sa každý deň treku dramaticky mení a poskytuje jedinečné výhľady, ktorým dominujú rôzne známky vulkanickej aktivity.


Prechod je možný oboma smermi, no pre mňa je intuitívnejšie začať v horách a postupne sa dopracovať až k oceánu. Tento smer vám navyše pri zostupe z horského plató k jazeru Alftavatn ponúkne jeden z najlepších výhľadov, aké som kedy videl. Výber smeru je inak len na vás, či začnete v Landmannalaugar alebo Throsmork nemá žiadny vplyv na obtiažnosť.


Mapa

Na trase sa nachádza hneď 5 chát, vďaka ktorým nie je nutné na trail brať vlastný stan. Sú to:

  • Landmannalaugar to Hrafntinnusker: 12 km, 4-5 hodín

  • Hrafntinnusker to Álftavatn: 12 km, 4-5 hodín

  • Álftavatn to Hvanngil: 2 km, 1 hodina

  • Hvanngil to Emstrur: 14 km, 5-6 hodín

  • Emstrur to Thorsmörk: 15 km, 6-7 hodín

Chaty je však nutné zarezervovať s niekoľkomesačným predstihom, inak sú beznádejne plné. Kemping je možný v okolí všetkých chát okrem Hrafntinnusker bez predošlej rezervácie.



Obtiažnosť a možné riziká


Laugavegur je vo všeobecnosti ľahký trail. Neprekonáva výrazné prevýšenia a aj priemerne zdatný turista ho zdolá v priebehu 3-4 ľahkých dní. Najväčším rizikom je hlavne nevyspytateľné počasie. Dážď, silný vietor, sneh aj slnko sa pri našom prechode striedali každý deň, preto si nezabudnite zbaliť kvalitné nepremokavé oblečenie aj dostatok zatepľovacích vrstiev.

Novinkou môže byť pre niekoho brodenie riek. Sú tu dve, z toho jedna so silným prúdom dosahujúcim do polovice stehien. Ani jedna nepredstavuje výraznejšie nebezpečenstvo, ak na brodenie zvolíte správne miesto.



Najlepší čas vyraziť


Sezóna začína v momente, keď sa snehová pokrýva roztopí dostatočne na to, aby bola možná doprava do autobusom do Landmannalaugar. V našom prípade to bol koniec júna a brali sme vôbec prvý autobus, ktorý v sezóne vyštartoval.

Nutné je však povedať, že veľká časť Highlands aj horské plató v okolí Landmannalaugar boli stále pod snehom a čiastočne zakrývali špecifický ráz krajiny. Ideálny čas vyraziť by podľa mojich poznatkov mohol byť v rozmedzí od polovice júla do polovice septembra.


Doprava


Najlepšie riešenie je Hikers Bus Pass, ktorý vám za cca 95€ poskytne odvoz na miesto a z miesta, kdekoľvek sa váš trek rozhodnete začať a to aj v prípade, ak sa ho rozhodnete predĺžiť o sedlo Fimmvorduhals.


Možné predĺženia


Je vám 55 kilometrov málo? Mne áno. Aj preto som sa rozhodol trail predĺžiť o sedlo Fimmvorduhals a ďalšie bočné chodníčky v okolí.


Fimmvorduhals trail


· Dĺžka: 25km

· Časová náročnosť: 1-2 dni

· Začiatok/koniec: Thorsmork/Skogar


Keď sa už na traili Laugavegur rozchodíte, prečo si nedať niečo poriadne? Na rozdiel od ľahkého terénu počiatočných dní tu trail stúpa cez 1000 výškových metrov vysoko do sedla medzi dva aktívne vulkány: Ejafjallajokull a Katla. Typicky náročné podmienky v sedle sú pri zostupe odmenené neskutočným kaňonom rieky Skoga. Toto predĺženie by malo byť povinnosťou pre každého, kto sa na Laugavegur vydá.



Predĺženia


Ak nemáte naponáhlo, môžem odporučiť si dovolenku predĺžiť v okolí Landmannalaugar a vystúpiť na niekoľko vrcholov v okolí. Dúhové hory poskytujú fascinujúce výhľady na všetky strany. Ďalšou dobrou možnosťou na rozšírenie treku je oblasť Thorsmork.


Záver


Snáď vám tento krátky článok pomôže vyraziť. Možno sa niekde na Islande aj stretneme, sám sa neviem dočkať, kedy na Laugavegur vyrazím opäť!


Galéria



blog

bottom of page