top of page

Te Araroa, 4. časť - Hory

Prechod Severného ostrova Nového Zélandu bolo dobrodružstvo plné pláží, kráv a hustých lesov. Kto však svoj čas najradšej trávi nad hranicou lesa často nebol z prvých 1 700 kilometrov nadšený. Situácia sa však výrazne mení na Južnom ostrove, ktorý je horskou túrou od začiatku takmer po jeho koniec. Hneď prvých 25 dní som sa civilizácii nepriblížil a zásobil sa len vďaka krabiciam odoslaným na rôzne miesta, ktoré obsahovali hlavne cestoviny a konzervy tuniaka.



Ak teda od diaľkovej pešej trasy očakávate hlavne odľahlé horské chodníčky, Južný ostrov bude pre vás rajom. K populárnym miestam často primiešava dobrodružnejšie traili plné vysokých tráv a slabšieho značenia, ktoré však k trampingu na Novom Zélande bez pochyby patria.


Potrebujete niečo špeciálne, aby ste sa na takúto trasu mohli vydať? Myslím, že stačí chcieť. Väčšina turistov boli obyčajní ľudia. Len pár z nich malo skúsenosti s diaľkovými trasami, no pre väčšinu bola TA ich prvá. Každý kráčal svojím vlastným tempom a štýlom. Bol to úžasný mix osobností z celého sveta rôzneho vzdelania aj vekových vrstiev. Najmladší turista, ktorý v daný rok trasu prekonal mal len 6 rokov (!) a najstarší cez 80.



Diaľková turistika zbližuje ako málo ktorá iná aktivita. Za pár týždňov spoznáte ľudí tak, ako sa vám niekedy nepodarí ani v priebehu rokov. Konverzácie nie sú prerušované telefonátmi a správami, emócie (rovnako ako smrad) sa nedajú zakryť. Diaľková trasa odhalí najlepšie, ale aj najhoršie stránky vášho charakteru.

Ďakujem, že ste so mnou aj týmto netradičným štýlom prebehli opäť Novým Zélandom. Táto krajina u mňa bude mať navždy špeciálne miesto a dúfam, že sa sem párkrát ešte pozriem. Aj vďaka nej som objavil čaro diaľkovej turistiky, znova našiel lásku k fotografii a v neposlednom rade aj svoju manželku.



blog

bottom of page