top of page

Te Araroa, časť 1. - Na pláž!

Asi nikto nevyráža na 3 000 kilometrov dlhý trail preto, aby strávil celé dni na pláži. Te Araroa (TA) je asi jedinou diaľkovou trasou na svete, kde sa nevyhnete ani tomu. Ak začínate v najsevernejšom bode trasy, vaše prvé kroky budú smerovať k pláži, ktorá ma hneď 90 kilometrov.


Takáto dlhšia prechádzka po piesku skrýva aj určité nevýhody. Nepočítali s nimi ani prví prisťahovalci, ktorí pláž pomenovali „90 Mile Beach“, teda „90 míľová pláž“. Vedeli, že za deň na koni prejdú 30 míľ, a tak po tom, čo pláž po troch dňoch prešli, rozhodli sa v jej názve zvečniť svoje matematické schopnosti. Chodiť po piesku však nie je to isté ako po cestách. Zatiaľ, čo kone v minulosti spomaľoval, nám svojím sklonom po 200 tisíc krokoch vylámal členky doprava do konca trailu.


Celkovo sme plážach nachodili takmer 180 kilometrov. Na Južnom ostrove ohraničovali len jeho začiatok a koniec, no na Severnom ostrove boli skutočnou ozdobou. Boli dlhé, krátke, piesočné aj kamenisté, opustené a aj také, ktoré slúžili zároveň ako hlavná cesta. Medzi nimi nás chodník často vytiahol na zelené pasienky a len zriedkavo do hôr, ktorých na Severnom ostrovo, až tak veľa nie je.



Niekedy však aj nevinná pláž môže pripraviť krušné chvíle. Napríklad, keď si zmýlite čas odlivu s prílivom v niektorej z ciest okolo útesov alebo nestihnete ten správny čas prechodu ústí riek, v ktorých sa hladina môže za pár hodín zdvihnúť aj o niekoľko metrov. Stiahnuť polky môže aj nález rozkladajúcich sa malých žralokov, len chvíľu predtým, ako ste premýšľali o skoku do vody. A aspoň vy nezabudnite na to, že trenie v spojení so slanou vodou, nie sú nikdy dobrá kombinácia.





blog

bottom of page