top of page

Karnská hrebeňovka



Karnská hrebeňovka alebo Karnischer Höhenweg, je hrebeňová trasa prebiehajúca po východnej časti hranice Rakúska a Talianska. V minulosti ťažko dostupné horské oblasti dnes môžeme navštevovať vďaka zapojeniu Talianska do prvej svetovej vojny. Vojaci v už beztak náročných podmienkach potrebovali vybudovať sieť zásobovacích ciest, zákopov a bunkrov, ktoré sa vo veľkej miere zachovali dodnes. Historické okolnosti sú však len jedným z dôvodov, prečo by ste túto trasu mali vyskúšať. 


Bola to naša druhá hrebeňovka na prechode naprieč Európou a od začiatku nás uchvátila rozkvitnutými lúkami, ktoré dominujú južnej časti trasy. Ak podobne ako my nie ste fanúšikmi kamenistých hôr, bude sa vám tu páčiť. Od sedla Plöcken Pass na západ má Karnská hrebeňovka svoju vysokohorskú časť, ktorá sa výhľadmi na štíty Dolomitov snaží presvedčiť, že niekedy aj skaly majú čosi do seba.


Základné info

Počiatočný bod: Silian

Konečný bod: Unterhörl / Arnoldstein

Vzdialenosť: 168 km

Prevýšenie: 9 604 m (takmer identické z oboch smerov)

Počet dní: 8 - 11 dní

Najvyšší bod: 2659 m n. m. 

Najnižší bod: 649 m n. m. 

Oficiálna stránka trasy: https://www.karnischer-hoehenweg.com/


Mapa




Charakteristika trasy

Vzhľadom na dĺžku a prevýšenie sa jedná o náročnú trasu prebiehajúcu v horskom teréne a s tým spojenými rizikami aj pomerne veľkým denným prevýšením. Ako už bolo spomínané v úvode, západná časť je kamenistejšia a na chôdzu náročnejšia. V žiadnom úseku však nie je potrebné lezenie ani istiace pomôcky. V prípade zlého počasia sú k dispozícii chaty, aj dobrá sieť únikových trás či už na Rakúsku alebo Taliansku stranu. 


Kedy vyraziť?

Sezóna trvá od polovice Júna do konca Septembra, ale môže byť limitovaná snehovými podmienkami na začiatku a na konci sezóny. V teplých letných mesiacoch je nutná obozretnosť pred búrkami.



Nocovanie

Bivakovanie či stanovanie na trase je v Rakúsku aj Taliansku zakázané. Niekedy môžete naraziť na informáciu, že v alpskom teréne je prenocovať tolerované, to však do veľkej miery závisí na tom, koho by ste v prípade problémov stretli. Na druhej strane je pozdĺž cesty dobrá sústava chát a bivakov, ktoré sú pri využití poistenia Alpeinverain pomerne dostupné. Za nocľah bez stravného sa ceny pohybujú v rozmedzí 10-20 Euro za noc na osobu. Rezervácia nie je úplne nutná, ale určite vhodná v hlavnej sezóne a najmä ak so sebou nebudete mať výbavu na spanie vonku. 


Ak tieto miesta vyslovene nevyhľadávate, vyvaroval by som sa nápadu spať v niektorom z bunkrov. Hlavne tie väčšie svojimi tmavými chodbami a tunelmi naháňajú strach. 


Vzorový rozpis jednotlivých etáp rozvrhuntý na 8 dní by mohol vyzerať napríklad takto:

1. deň: Leckfeldalm – Sillianer Hütte – Obstanserseehütte

2. deň: Obstanserseehütte – Filmoorhütte – Porzehütte

3. deň: Porzehütte – Hochweißsteinhaus

4. deň: Hochweißsteinhaus – Wolayerseehütte

5. deň: Wolayerseehütte – Zollnerseehütte

6. deň: Zollnerseehütte – Nassfeld (Alpenhof Plattner)

7. deň: Nassfeld (Alpenhof Plattner) – Dolinza Alm (Gasthaus Starhand)

8. deň: Dolinza Alm (Gasthaus Starhand) – Arnoldstein



Jedlo, voda

Trasa neprechádza žiadnymi dedinami, kde by bolo možné doplniť zásoby. Ak nechcete platiť za jedlo na chatách, trasu je možné rozdeliť na dve časti a odstopovať alebo zviesť sa autobusom zo sedla Plöcken Pass do mesta Kötschach-Mauthen. Ak máte dostatok síl, využiť môžete aj turistické trasy. Voda sa dá doplniť na chatách aj po trase. Ak je jej zdroj prírodný prameň alebo potok, doporučujem jej filtráciu. 


Doprava

Pri doprave autom je možné zaparkovať na jednom z parkovísk v Silliane alebo Arnoldsteine. Doprava naspäť vlakom trvá približne 3 hodiny s dvoma prestupmi vo Villach a Lienz. 


Záver

Trasy ako Alta Via či Tour du Mont Blanc sú bez pochýb krásne, ale medzi turistami tiež veľmi obľúbené. Karnská hrebeňovka je medzi slávnejšími diaľkovými trasami v Alpách stále pomerne neobjavená. Napriek tomu na ňu dodnes spomíname ako na jednu z najkrajších alpských trás, ktoré sme pri našom prechode Európe prešli.


Galéria



blog

bottom of page