top of page

Slovenský horský okruh - trasa a základné informácie

Aktualizováno: 2. 12. 2023

Milujem Cestu hrdinov SNP. Po tom, čo som ju v roku 2016 prešiel, mi však v hlave neprestala víriť myšlienka, že na Slovensku máme miesto na ďalšiu dlhšiu diaľkovú trasu. Ešte v tom istom roku som si ju navrhol v mapách, no čas prejsť ju nastal až po dlhých siedmich rokoch. S Annou sme sa ju rozhodli nazvať Slovenský horský okruh.


Nikdy som nemal v pláne zverejňovať podrobné návody na prechody hôr, ale vaše reakcie ma presvedčili, aby som tentokrát urobil výnimku. A keďže to boli slovenské hory, ktoré ma priviedli na dráhu diaľkového turistu, zdá sa len správne vrátiť čosi späť.


Trasa

Základnou myšlienkou pri plánovaní bolo byť čo najviac v horách a pritom sa vyhýbať Ceste hrdinov SNP. Využíval som pri tom sieť už existujúcich diaľkových trás a turistických chodníkov s čo najmenším možným prepojením po asfaltových cestách.


Základné informácie

Vzdialenosť: 1265 km

Stúpanie: 47 638 m

Dĺžka pochodu: 43-50 dní pri tempe 25-30 km za deň

Najvyšší bod: Vyšné Kôprovské sedlo 2180 m n. m.

Vhodné obdobie: jún - október (pozor na sezónne uzávery)

Národné parky na trase: Slovenský kras, Muránska planina, Malá Fatra, Tatry, Pieniny, Poloniny

Navštívené diaľkové trasy: Rudná magistrála, Ponitrianska magistrála, Tatranská magistrála, Východokarpatská magistrála


Mapa a dôležité body

Mapu aj body môžete stiahnuť pomocou počítača (pozor, na telefónoch to nejde!). Najprv kliknite na znak celej obrazovky vpravo hore a po otvorení hľadajte tri bodky vľavo hore, následne export súboru.


Na podkladoch budeme postupne pracovať a dopĺňať ďalšie informácie, ale už teraz ich je tam dostatok pre jzjednodušenie plánovania vášho vlastného prechodu. Ak sa vyberiete, určite nám dajte vedieť!


Súbor .gpx (zatiaľ bez bodov) si môžete stiahnuť TU



Posledná aktualizácia: 29.11.2023




blog

bottom of page