top of page

Diaľkové trasy Islandu: Askja trail / Öskjuvegur

Island to nie sú len vodopády a machom porastené kopce ako z inej planéty. Veľkú časť ostrova pokrýva vulkanická púšť. Tento trail prechádza naprieč púšťou Ódáðahraun. Vôbec najväčšou vulkanickou púšťou nielen na ostrove, ale aj v Európe.


Trasa je svojim charakterom úplne iná ako všetky ostatné a ukáže vám tie najpustejšie miesta ostrova. Poznajúc nedostupnosť týchto miest sa tu v minulosti ukrývali zločinci unikajúci pred zákonom. Jedným z nich bol aj jeden z najznámejších zločincov Islandu - Fjalla-Eyvindur. Môžete očakávať piesočné búrky, absolútny nedostatok vody aj sypký piesok. Na druhej strane budú trasu uľahčovať útulné chaty.



Základné info

Začiatok/koniec: Herðubreiðarlindir - farma Svartárkot

Vzdialenosť: 99,5 km

Prevýšenie: 1176 m

Počet dní: 4 - 5

Najvyšší bod: 1311 m n. m.


Mapa



Charakteristika trasy

Terén sám o sebe väčšinou nie je náročný. Jediné výraznejšie stúpanie na pohorie Dyngjufjöll však v horšom počasí môže pripraviť problémy. Prípadný výstup konzultujte na chate Dreki s rangermi. Najťažšie časti sú práve vo vnútri vulkánu Askja, kde chôdzu extrémne sťažuje a spomaľuje láva. Bol to jeden z najnáročnejších úsekov, po akých sme kedy šli.


Celý pochod bude najviac závisieť od počasia. Silný vietor je na otvorených púštnych pláňach veľmi častý a len tak sa pred ním neskryjete. Cenou útechy je, že zrážky v tejto oblasti nie sú časté.


Kedy vyraziť?

Islandská Vysočina je dostupná približne od 15. júna do 15. septembra. Nie je to však pevne dané rozmedzie. V prípade, že v zime bolo veľké množstvo snehu alebo sa topí pomalšie, sa cesty môžu otvárať omnoho neskôr. To isté platí pre ukončenie sezóny. Počítajte s tým pri plánovaní a hraničné termíny vyberajte len v prípade, že máte alternatívu.



Nocovanie, jedlo a voda

Celá táto oblasť sa nachádza v zákryte ľadovca Vatnajökull, ktorý zadržuje na svojej náveternej strane väčšinu oblačnosti, aj zrážok. Preto je celá oblasť prakticky bez vody s len ojedinelými sezónnymi potôčikmi, na ktoré sa nedá spoľahnúť.


Spoľahlivými zdrojmi vody sú len chata Dreki pod vulkánom Askja a prameň rieky Svartá pri chate Botni. Pravdepodobným zdrojom je aj rieka pri chate Dyngjufell, tá však pri veľmi suchých podmienkach vysychá. Na prítomnosť vody sa je najlepšie opýtať rangerov na chate Dreki, ktorí by mali vedieť poradiť. Na trase nie je žiadna možnosť dokúpenia zásob.


Okrem stanovania je možné na trase využiť hneď niekoľko chát. Sú to chaty Bræðrafell, Dreki, Dyngjufell a Botni. U prvých dvoch je nutná rezervácia. Bræðrafell je uzamknutá na kód a Dreki je svojou polohou pod vulkánom veľmi populárna, miesto na poslednú chvíľu v nej nečakajte. Dyngjufell a Botni sú otvorené (platba do boxu na mieste) a je to dvojica vôbec najkrajších chát, na aké sme počas nášho trekovania na Islande narazili.


Doprava

Doprava je pri tejto trase poriadnym orieškom. Začína aj končí na miestach kde nechodia autobusy a nie sú ani veľmi turisticky populárne. Ideálne je mať dopredu dohodnutý odvoz, no stretli sme niekoľko turistov, ktorí to ku trase zvládli aj stopom.


Alternatívy/Predĺženia

Zaujímavou zachádzkou môže byť výstup na Herðubreið. Táto hora je považovaná za kráľovnú islandských hôr a v roku 2002 bola zvolená za národnú horu.

Ďalšie z možných predĺžení je na druhej strane, smerom k jazeru Mývatn. Dá sa tu ľahko zohnať ubytovanie, jedlo a prípadne naskočiť na autobus niekam ďalej.


Záver

Tejto trasy som sa obával pri našom prechode okolo Islandu azda najviac. Naháňala mi strach do posledného momentu. Vždy, keď nám tesne pred ňou fúkol do tváre poriadny vietor bál som sa, čo budeme robiť uprostred ničoho. Lebo o tom táto trasa je - o ničote. Piesok, skaly, vietor a vy. Jedna z tých trás, kde budete mať dostatok času porozmýšľať nad tým, aký malý na tomto svete sme. Tak ak ste vyleteli príliš vysoko a potrebujete sa dostať späť na zem, vyskúšajte.




blog

bottom of page