top of page

Diaľkové trasy Islandu: Okolo Čarodejných hôr Kerlingarfjöll

Napriek tomu, že pohorie Kerlingarfjöll leží neďaleko storočia využívanej historickej trasy Kajlvegur, nebolo toto územie preskúmané až do konca 19. storočia. Traduje sa, že v dobách minulých bolo útočiskom zločincov. Uvrhnutie do vyhnanstva bývalo bežným trestom a skryté geotermálne aktívne oblasti boli skvelým miestom na úkryt. Pre svoje typicky nevľúdne počasie si vyslúžilo prezývku „Pohorie zlého počasia“, preto pri plánovaní trasy nepodceňte predpoveď, prípravu ani výbavu.



Základné info

Začiatok a koniec: Kerlingarfjöll Mountain Resort

Vzdialenosť: 46,3 km

Prevýšenie: 1122 m

Počet dní: 3

Najvyšší bod: 1291 m n. m.


Mapa


Charakteristika trasy

Všeobecne je odporúčaný smer prechodu v smere hodinových ručičiek. Najnáročnejšie stúpania a najkrajšia časť trasy vás tak bude čakať na konci prechodu. Ak máte ideálnu predpoveď počasia na prvé dni, bez váhania by som tento smer vymenil a radšej ňou prešiel hneď na začiatok.


Geotermálne aktívne údolie Hveradalir je hlavnou atrakciou pohoria a najkrajšou oblasťou celého prechodu. Na prvý pohľad pochopíte, prečo pohorie dostalo svoj názov. Takáto krajina predsa nemôže byť vytvorená pozemskou bytosťou. Horúce pramene, kúdoly pary a bublajúce blato doplňujú červeno-hnedo sfarbené hory.


Pri prechode vás čaká niekoľko ľahších brodov riek. Pozor si na ne dávajte hlavne v období silnejších dažďov, ale aj podvečer v horúcich, slnečných dňoch, kedy sa do riek dostáva voda z topiaceho sa snehu. Na ten môžete naraziť v sedlách aj v zastrčených údoliach. Stúpania a klesania našťastie nie sú tak strmé, aby vyžadovali zimný výstroj.


Chodník je označený drevenými kolíkmi, ktoré niekedy nie sú viditeľné alebo sú ďaleko od seba. Je dôležité mať so sebou GPS s dopredu nahranou trasou či mapu s kompasom.



Kedy vyraziť?

Platí to isté ako pri ostatných trailoch na Vysočine Islandu. Tá je dostupná približne od 15. júna do 15. septembra. Nie je to však pevne dané rozmedzie. V prípade, že v zime bolo veľké množstvo snehu alebo sa topí pomalšie, sa cesty môžu otvárať omnoho neskôr. To isté platí pre ukončenie sezóny. Počítajte s tým pri plánovaní a hraničné termíny vyberajte len v prípade, že máte alternatívu.


Nocovanie, jedlo a voda

Jedinou možnosťou občerstvenia na trase je Kerlingarfjöll Mountain Resort, kde sa nachádza reštaurácia. Vody je dostatok, nenaberajte ju však z horúcich prameňov.

Na trase sa nachádzajú dve chaty. Pri prechode v smere hodinových ručičiek je prvou Kisubotnar, približne po 15 kilometroch. Druhá z chát - Klakkskáli, vás čaká približne po 27 kilometroch. Chaty majú len základné vybavenie a sú uzamknuté na kód, ktorý dostanete v Kerlingarfjöll Mountain Resort.



Doprava

Dopravu po tejto trase medzi Reykjavíkom a Akureyri ešte v roku 2021 zabezpečovala firma SBA - Norðurleið. Táto pravidelná linka bohužiaľ ukončila činnosť. Na prípadné nové autobusové spojenia sa môžete pokúsiť informovať napr. dopravcov Reykjavik Excursions alebo Trex.

Ak máte aktuálne informácie o doprave, budem vďačný za ich doplnenie.


Predĺženia

Najviac možností je v oblasti Hveradalir, kde je k výberu množstvo chodníkov od nenáročných, až po chuťovky ako výstup na vrchol Snaekollur. V dobrom počasí je z neho vidieť hneď niekoľko veľkých islandských ľadovcov.


Záver

Čarodejné hory sú jedna z najunikátnejších oblastí Islandu. Niektorí dokonca vravia, že sa im tu páči o čosi viac ako v Landmannalaugar. Táto trasa vám ju dovolí oblasť preskúmať omnoho podrobnejšie, než poskytuje pár vyťažených chodníkov okolo údolia Hveradalir. Na záver ju môžete ukončiť kúpaním sa v horúcich prameňoch, ktoré až do nedávnej minulosti nepoznal nik iný než islandskí zločinci.



blog

bottom of page