top of page

Diaľkové trasy Islandu: Staroveký Kjalvegur

Trasa Kjalvegur dýcha históriou. Je to práve táto trasa, ktorú Islanďania žijúci na severe ostrova používali pri výpravách na zasadnutia prvého parlamentu na svete v Þingvellir. Pre ostrov taktiež predstavovala dôležitú obchodnú cestu, ktorá bola priechodná už od čias osídlenia. Vždy však mala reputáciu náročnej a desivej. Po incidente okolo roku 1780, keď v sedle zahynulo niekoľko pastierov s celým stádom oviec v snehovej búrke, sa trasa prestala používať úplne a bola znovuobjavená až v 19. storočí.


Dnes je využívaná už len ako turistická trasa. Vďaka mostom ponad ľadovcové rieky a niekoľkým chatám je jej prechod omnoho bezpečnejší aj v pravých islandských podmienkach. Ak však počasie dovolí, prechod zelenou krajinou popod hory a ľadovce nebudete ľutovať.



Základné info

Začiatok/koniec: chata Hveravellir/chata Hvítarnes

Vzdialenosť: 40,7 km

Prevýšenie: 437 m (smerom k chate Hvítarnes), 635 m (k Hveravellir)

Počet dní: 2 - 3

Najvyšší bod: 755 m n. m.

Mapa



Charakteristika trasy

Dĺžkou aj prevýšením sa jedná o nenáročnú trasu. Zdatnejší turista ju s ľahkosťou zvládne za 2 či dokonca 1 deň. Nenarazíte tu ani na žiadne náročné brody riek či iné technické prekážky. Ľadovcová rieka Fúlakvísl je dvakrát premostená. Ak budete prechádzať krátkym mostíkom ponad kaňon tak vedzte, že nie je to tak dávno, keď tam nebol a turisti 1,5 metrovú medzeru prekonávali skokom…


Jednoduchšie je vyraziť z chaty Hveravellir - tasa tak bude viac z kopca. Hneď prvý deň sa dostanete do údolia Þjófadalir, ktoré je mojím obľúbeným miestom na trase. A malá rovnomenná chata je možno tou najlepšie umiestnenou chatou na svete. Tu sa dá stráviť deň navyše a podniknúť výlety do okolia.


V ďalšej časti sa trasa obtáča okolo hory Hrútfell, ktorá doslova hypnotizuje ľadovcami spadajúcimi z jej stien. Z chaty Þverbrekknamúli je možné podniknúť výstup na jej vrchol, ktorý je len pre tých najzdatnejších turistov. Posledná časť je pohodovým dojazdom k chate Hvítarnes s dobrým a ľahko sa zvažujúcim chodníkom.


Podobne ako u iných diaľkových trás na Islande aj tu je značenie niekedy nedostačujúce, alebo úplne chýba. Hlavne v prípade zlého počasia je dôležité mať so sebou GPS s dopredu nahranou trasou alebo mapu s kompasom. Záleží na vašich schopnostiach a preferenciách.



Kedy vyraziť?

Platí to isté ako pri ostatných trailoch na Vysočine Islandu. Tá je dostupná približne od 15. júna do 15. septembra. Nie je to však pevne dané rozmedzie. V prípade, že v zime bolo veľké množstvo snehu alebo sa topí pomalšie, sa cesty môžu otvárať omnoho neskôr. To isté platí pre ukončenie sezóny. Počítajte s tým pri plánovaní a hraničné termíny vyberajte len v prípade, že máte alternatívu.


Nocovanie, jedlo a voda

Na trase nie je možné zakúpiť jedlo. Ak končíte na chate Hveravellir, môžete si tam dopriať dobrý obed a kúpanie v horúcich prameňoch. Tí, ktorí sa vydajú radšej dole z kopca, takéto vymoženosti nečakajú.

Pitná voda je v okolí chát. Vodu z ľadovcovej rieky sa vo všeobecnosti piť neodporúča. Ľadovcová múčka v nej môže spôsobovať gastroenterologické problémy. Kempovanie je možné kdekoľvek na trase aj v okolí chát. Závetrie však v kempoch budete hľadať márne a náročné to bude aj na samotnej trase. Chaty na trase (Þverbrekknamúli a Þjófadalir) sú otvorené. Prednosť však majú turisti s rezerváciou. Ak je voľné miesto, platba je možná aj do boxu v chate. Chaty sú plne vybavené, majú plyn na varenie aj plynové ohrievače. V chate Hvítarnes v sezóne narazíte na správcu.


Doprava

Dopravu po tejto trase medzi Reykjavíkom a Akureyri ešte v roku 2021 zabezpečovala firma SBA - Norðurleið. Táto pravidelná linka bohužiaľ ukončila činnosť. Na dopravu k chatám aj z chát Hveravellir alebo Árbúðir sa skúste informovať napr. dopravcov Reykjavik Excursions, alebo Trex. Od chaty Árbúðir je to k začiatku trasy pri chate Hvítarnes len chvíľka peši.


Ak máte aktuálne informácie o doprave, budem vďačný za ich doplnenie.


Predĺženia trasy

Ak vás odrádza dĺžka trasy, je možné si ju predĺžiť niekoľkými spôsobmi. Priamo na trase je možné vystúpiť na hory Hrútfell a Rauðkollur. Prvá menovaná je len pre skúsenejších, druhá je prístupná každému a v peknom počasí ponúkne krásny výhľad na ľadovec Langjökull aj okolité hory.


Ako už bolo spomínané vyššie, výstup na Hrútfell začína na chate Þverbrekknamúli. Viac informácii o tomto výstupe, okrem toho, že je náročný, nemám. O dosť prístupnejší je vrchol Rauðkollur, na ktorý sa dostanete z údolia Þjófadalir.


Kto by chcel ešte viac, na trasu je možné vyraziť už od vodopádu Gullfoss jazdeckým chodníkom, ktorý horu Bláfell obchádza z pravej strany. Ponúka sa aj kombinácia prechodom okolo neďalekého pohoria Kerlingarfjöll.


Záver

Krátka a v dobrom počasí čarovná trasa, ktorú sa určite oplatí prejsť. Okrem krásnej krajiny má na rozdiel od iných trás vnútrozemím Islandu aj zaujímavý historický odkaz. Keďže sa tu krajina od stredoveku príliš nezmenila, nie je ťažké si predstaviť, ako sa pod ľadovcami kedysi preháňali vikingovia na koňoch a aspoň na chvíľu sa vrátiť do dávnych dôb.



blog

bottom of page