top of page

Diaľkové trasy Islandu: Snæfell - Lónsöræfi

Aktualizováno: 7. 4. 2023

Ďalšia z historických trás, pomocou ktorej sa severania dostávali okolo západného okraja ľadovca Vatnajökull na južné pobrežie, ktoré bolo v letnej sezóne obľúbené pre rybolov. Na rozdiel od trasy Kjalvegur, ktorá je dnes pomerne etablovanou, tu väčšinou nenájdete žiadne značenie, ani chodníky. Tie sa obmedzujú len na údolie v okolí chaty Múlaskáli. Krásou však túto oblasť možno označiť za ešte stále neobjavený poklad Islandu a ten, kto má rád málo preskúmané chodníčky, by ju nemal vynechať.



Základné info

Začiatok/koniec: farma Stafafell - priehrada Ufsarlón

Vzdialenosť: 71,4 km

Prevýšenie: 2260 m (zo Stafafell), 1615 m (z Ufsarlón)

Počet dní: 3 - 5 dní

Najvyšší bod: 940 m n. m.


Mapa




Charakteristika trasy

Odporúčam vyraziť z farmy Stafafell. Prvá časť trasy je dobre značená a prechádza zaujímavou krajinou, v ktorej zelené kríky kontrastujú s oranžovými skalami. Hlavnou atrakciou je tu farebné údolie Hvannagil.


Po prekročení pešieho mostu nad riekou Jokulsá i Lóni začína prírodná rezervácia Lonsoraefi aj exponované stúpanie do údolia, kde stojí chata Múlaskáli. Toto údolie a jeho okolie je ideálnou destináciou, ak si chcete užiť skôr neopozerané ale udržiavané turistické chodníky.


Značené chodníky končia s chatou Egilssel. Odtiaľto ďalej je nutné mať so sebou turistickú GPS navigáciou a vedieť ju správne používať. Terén sám o sebe nie je až tak náročný, no zablúdiť v zlom počasí by mohlo mať fatálne následky, keďže pri výstupe na vrcholové plató trasa obchádza niekoľko skalných zrázov.


Po príchode ku chate Geldingafell existujú dve možnosti. V zlom počasí alebo v čase, keď je ľadovcová rieka Kelduá príliš rozvodnená je lepšie využiť cestu, ktorá vás privedie až k asfaltke. Ak je možné rieku prebrodiť môžete pokračovať cross-country cez oázu Eyjabakkar. Jedná sa o mokrade bohaté na faunu aj flóru. Sú jedným z najväčších miest hniezdenia Husy krátkozobej na svete, a môžete tu naraziť aj na stáda sobov.

POZOR! Mapy a aj niektoré oficiálne zdroje stále obsahujú trasu, ktorá prekračuje ľadovec Ejabakkajökull. Táto trasa bola využívaná v minulosti, keď neexistovala iná možnosť ako prekročiť rieku Jökulsá i Fljótsdal. Dnes ju nevyužívajú už ani domáci. Kto chce ísť až priamo k hore Snæfell, bude omnoho bezpečnejšie využiť most postavený na ceste pod priehradou Ufsarlón.



Kedy vyraziť?

Vysočina Islandu je dostupná približne od 15. júna do 15. septembra. Záleží však aj od výšky snehovej pokrývky a rýchlosti jej topenia, počítajte pri tom ak trasu plánujete v niektorých z hraničných termínov. Informácie o stave trasy vám radi poskytnú v návštevníckom centre Národného parku Vatnajökull v meste Hofn na čísle: +354 470 8330


Nocovanie, jedlo a voda

Najbližšími mestami v okolí trasy sú Hofn a Egilsstadir. Na trase samotnej nenájdete žiadne možnosti na dokúpenie zásob. Vody je v tejto časti Islandu všade dostatok ale vyvarujte sa pitiu z ľadovcových riek.


Na trase sú tri chaty - Múlaskáli, Egilssel a Geldingafell. Len prvá z nich je otvorená, no medzi domácimi je pomerne obľúbená, preto je lepšie si miesto rezervovať vopred. Ostatné dve chaty sú zamknuté a na ich otvorenie potrebuje kód, ktorý obdržíte pri rezervácii. Na mieste nie je telefónny signál, preto je nutné rezerváciu urobiť vopred.

Terén medzi Múlaskáli až po koniec trasy je otvorený s minimom miest na schovanie sa pred vetrom. Myslite na to, ak sa na trasu chystáte vydať pri horšej predpovedi počasia.


Doprava

Farma Stafafell leží na Ring Road, preto je jednoduché sa sem dostať ako autobusom (napr. z mesta Hofn), tak stopom. Náročnejšie je to v okolí priehrady Ufsarlón, kde nejazdia autobusy a premávka je pomerne malá v porovaní s inými časťami ostrova.



Alternatívy/Predĺženia

Najviac možností poskytuje údolie v okolí chaty Múlaskáli, kde je možné podniknúť niekoľko okruhov a výstupov. Po ukončení trasy je možnosťou aj výstup na samotnú horu Snæfell, ktorá je najvyššie stojacou samostatnou horou na celom ostrove a jej vrchol je pokrytý ľadovcom. Ak by vám trasa bola príliš krátka alebo chýbal odvoz v okolí priehrady Ufsarlón, po chvíľke chôdze cestou sa je možné dostať k hotelu Laugarfell odkiaľ vedie pekný chodník okolo vodopádov a kaňonu ľadovcovej rieky Jökulsá i Fljótsdal až k jazeru Lagarfljót. Odtiaľ je to už do mesta Egilsstadir len na skok.


Záver

Jedna z najdivokejších a najkrajších trás, aké sme na Islande prešli. Ak sme sa niekde cítili úplne opustene, bolo to práve tu. Spoločnosť nám robili len stáda sobov, ktoré tu pod ľadovcom našli svoje útočisko. Očakávajte náročné podmienky aj náročnú navigáciu, no pri trochu šťastia budete z námahu náležite odmenení.




blog

bottom of page