top of page

Diaľkové trasy Islandu: chata Sveinstindur - chata Hvanngil

Tento trail môžete brať ako alternatívnu ku klasickému trailu Laugavegur. Ten sa medzičasom stal veľmi populárnym, a ak by ste radi skúsili aj náročnejšie trasy s trochou viac súkromia a zodpovednosti, táto môže byť pre vás.


Prechádza nemenej zaujímavými miestami. Začína na brehu asi najkrajšieho jazera na Islande - Langisjór. Okolo nezameniteľnej hory Uxatindar sa doslova prešmyknete uzučkým kaňonom. Taktiež prejdete napríklad kaňonom Eldgjá, ktorý vznikol pri jednej z najväčších vulkanických erupcií vôbec a je najväčším sopečným kaňonom na svete.

Nič však nie je zadarmo a tento trail prichádza s niekoľkými „ale“.



Základné info

Začiatok/koniec: chata Sveinstindur/chata Hvanngil

Vzdialenosť: 75 km

Prevýšenie: 1610 m (k ch. Hvanngil), 1621 m (k ch. Sveinstindur)

Počet dní: 3 - 5 dní

Najvyšší bod: 943 m n. m. (Gjátindur)


Mapa

Toto je trasa, ktorú sme nahrali sami na GPS. Po prechode kaňonu pod vrchom Uxatindar smerom k chate Skælingar sme pokračovali cestou, keďže sa nám chodník stratil. Nie je to dlhý úsek, no možno nájdete krajšiu cestu.



Charakteristika trasy

Tento trail je určený skúseným turistom. Trasa je v niektorých častiach značená kolíkmi, ktoré sú niekedy od seba, ako býva na Islande zvykom, pomerne ďaleko. Prvú časť z chaty Sveinstindur po chatu Skaelingar nenájdete v bežných mapách (mapy.cz, caltopo, OSM), je však relatívne jednoduché ju nasledovať. Od chaty Álftavötn značenie väčšinou chýba a tak je vhodné mať so sebou navigáciu s nahranou trasou alebo mapu s kompasom. Na niektorých miestach nenájdete ani žiaden chodník. Väčšina trasy však neprebieha príliš exponovaným terénom.


Na celej trase je hneď niekoľko brodov. Niektoré z nich sú pomerne veľké so silným prúdom. Skúsenosti s brodením riek určite padnú vhod.


Kedy vyraziť?

Vysočina Islandu je dostupná približne od 15. júna do 15. septembra. Vzhľadom k polohe sa sneh v okolí jazera Langisjór topí veľmi pomaly, preto si na prechod nevyberajte hraničné termíny na začiatku sezóny. Inak je možné, že buď sa nedostanete na trasu alebo z nej.



Nocovanie, jedlo a voda

Celá trasa sa dá absolvovať bez stanu. Na trase sú hneď 4 chaty - Sveinstindur, Skaelingar, Álftavötn a Strútur. Okrem toho sa dá ubytovať taktiež na chate v Horskom centre Hólaskjól aj na konci trasy v Hvanngil. Ak sa chcete spoľahnúť len na chaty, je vhodná rezervácia vopred. Ak narazíte na skupinu domácich turistov so sprievodcom, môže to byť jediný dôvod, prečo vás pustia do vnútra. Ak budete mať viac šťastia a v chatách nikto nebude, tak sú otvorené a platiť sa dá aj do boxu. Ak pokračujete trasou Laugavegur a nechcete spať vonku, počítajte s nutnosťou rezervácie aj pol roka dopredu. Mať so sebou stan je určite veľká výhoda.


V Horskom centre Hólaskjól je možné doplniť cukor kolou či minerály pivom. Núdzové potraviny inak kúpite až na trase Laugavegur. S kompletným doplnením zásob však nepočítajte. S (pitnou) vodou mať na trase problém nie je.


Doprava

Doprava je najväčším problémom tejto trasy. K jazeru Langisjór nejazdia žiadne pravidelné ani sezónne linky. Preto je veľký problém sa k trase alebo z nej dostať. Ak máte na Islande známych s terénnym autom, tak sa k jazeru môžete dostať cestou.


Dopravda z druhej strany záleží od toho, kde chcete skončiť. Z chaty Hvanngill môžete pokračovať do Landmannalaugar až Rjúpnavellir alebo na druhú stranu do Þórsmörk až Skógar. Do všetkých týchto destinácií jazdia autobusy spoločnosti Reykjavik Excursions alebo Trex.



Alternatívy/Predĺženia

Túru si môžete predĺžiť o okruh okolo jazera Langisjór. Na druhej strane si zas musíte vybrať z alternatív k Landmannalaugar či Þórsmörk. Okolo celej trasy je niekoľko alternatívnych výstupov a chodníkov, ktoré sme však nemali čas preskúmať. V prípade zlého počasia alebo problémov je možné prechod ukončiť aj v Horskom centre Hólaskjól.


Záver

Ak túžite po poriadnom dobrodružstve na Islande a nebojíte sa minúť čosi navyše za dopravu k jazeru Langisjór (alebo máte niekoho, kto vás tam vezme), choďte. Spoločne s okruhom okolo jazera je to jedna z top túr cestovných kancelárií, u ktorých zaň necháte niekoľko tisíc eur. S dobrou turistickou navigáciou, správnou výbavou a trochou odvahy si túto trasu môžete užiť aj úplne sami.



blog

bottom of page